Full width home advertisement

Save on your hotel - hotelscombined.com

Post Page Advertisement [Top]




Am citit in ultimii ani mai multe stiri decat mi-as fi dorit cu protestele din Barcelona, Mallorca sau Venetia impotriva turistilor.

Cum urmaresc sa va prezint mai degraba realitatea, buna sau rea, decat numai aspectele pozitive si poze frumos colorate, m-am gandit ca ar fi util sa va supun si eu atentiei problema turismului in masa care 'sufoca' destinatiile cele mai celebre din Europa si nu numai.

Nu pentru ca nu ar trebui sa mai calatorim in aceste destinatii, ci din alte motive:


  • pentru ca este bine sa fim constienti ca aceasta problema exista, se intensifica si ca probabil va mai trece ceva timp pana se vor gasi solutii viabile.
  • pentru ca cel putin o parte din problema este generata de comportamentul anumitor turisti.
  • este important sa aveti asteptarile setate corect de dinainte daca nu doriti sa fiti dezamagiti cand ajungeti la destinatie.

Venetia, Cinque Terre, Barcelona, Mallorca, Ibiza, Dubrovnik (caruia se pare ca nu-i prea prieste celebritatea adusa de Game of Thrones), Santorini, Amsterdam, Lisabona sau Islanda sunt numai cateva dintre destinatiile europene dragi tuturor, dar care 'au devenit victime ale propriului succes' si resimt in mod negativ presiunea milioanelor de turisti care le viziteaza anual. Dar lista poate continua: Florenta, Praga, ....

Si nu este vorba numai de Europa, destinatii din intreaga lume (un exemplu bun fiind Thailanda) care se afla pe bucket list-ul fiecarui calator se confrunta cu probleme similare: cine nu ar vrea sa ajunga macar o data-n viata si acolo?

Asteptari vs realitate: Maya Bay (plaja din filmul The Beach), Thailanda

Update, 14 februarie 2018: autoritatile au anuntat ca plaja Maya Bay va fi inchisa pentru circulatia maritima timp de circa patru luni, incepand cu luna iunie. Se spera astfel ca mediul natural din golf si in special recifele de corali, grav afectate de ambarcatiuni si de suprapopularea turistica, vor avea un scurt ragaz sa se regenereze. SURSA

Update, 03 octombrie 2018: Maya Bay ramane inchisa pe termen nedefinit. SURSA

Update, 10 octombrie 2018: Turistii nu vor mai avea voie sa se cazeze peste noapte pe Insulele Similan SURSA



EFECTELE NEGATIVE ALE TURISMULUI DE MASA


Am extras din sursele online (aveti link-uri mai jos in articol) numai cateva dintre problemele de care se plang localnicii, dar desigur nu sunt singurele:


Explozia preturilor pentru chirii


Platformele de home sharing ca si AirBnb, HomeStay si altele au dus la o raspandire fara precedent a chiriilor in regim hotelier pentru turisti. 

Proprietarii au inteles repede ca pot sa castige prin inchirierea apartamentelor in regim hotelier si de patru ori mai mult intr-o luna decat prin inchirierea pe termen lung pentru localnici. 

Ceea ce este bine pentru proprietar, dar nu este bine pentru cei care cauta chirii pe termen lung. Se ajunge in situatii precum cele din Lisabona, unde proprietarii ii dau afara din chirie pe localnici pentru a face loc turistilor.

Evident a aparut si specula: investitorii cumpara orice apartament gasesc (uneori cate o cladire intreaga), si il transforma in apartamente de lux pentru straini "cu dare de mana".

Rezultatul a fost previzibil: explozia preturilor pentru chirii si lipsa de optiuni pentru cei care locuiesc sau lucreaza in oras si au nevoie de chirie pe termen lung. De exemplu, in Venetia peste 1000 de rezidenti parasesc orasul anual, fie pentru ca nu isi mai permit sa locuiasca acolo, fie ca sa scape de multimile de turisti.

Si nu este bine nici pentru vecinii chiriasilor.

Update, aprilie 2018: Palma de Mallorca devine primul oras care interzice inchirierea apartamentelor in regim Airbnb


Turistii se amesteca cu localnicii

Asta poate fi o problema sau nu, in functie de "unghiul" din care privesti:

Probabil tot mai cititi online indemnuri de genul "Traieste ca un localnic", "Experimenteaza Barcelona autentica" etc.

Suna bine pentru turist, dar nu atat de bine pentru o parte dintre localnici: prin chiriile in regim hotelier, acum turistii nu se mai limiteaza numai la zonele turistice sau centrale unde sunt de obicei pozitionate hotelurile si se "infiltreaza" in cartierele localnicilor

Asta nu cred ca ar fi probabil o problema, daca ar fi linistiti, discreti si respectuosi. Ba din contra, probabil multi localnici ar avea de castigat.

Dar daca ai in vecini un apartament in care tot la fiecare cateva zile se schimba locatarii, sansele sunt destul de mare sa prinzi chefuri, zgomot, deranj si alte comportamente considerate "turistice" de catre unii.




Comportamentul turistilor


"Nu dorim mai multi turisti. Dorim sa crestem calitatea vizitatorilor. Dorim vizitatori care sa fie interesati de oras, nu care vin aici pentru chefuri. Vedem mulți vizitatori fără respect față de caracterul orașului. Companiile low cost creeaza o problema. Pasagerii Ryanair sunt cei mai zgomotosi."

Frans van der Avert, Amsterdam Marketing chief executive (SURSA)


Si ajungem si la acest punct:

Multi turisti, mai ales cei mai tineri, inteleg prin a se relaxa in vacanta ca pot sa faca ce vor: party-uri (inclusiv unde sunt cazati), betii, "destrabalare" (ca nu stiu cum sa o numesc mai decent) in public, ba chiar sa isi faca nevoile pe unde apuca.

Cred ca nu ma insel cand afirm ca un astfel de comportament este exceptia pentru turistii romani, britanicii si germanii fiind de departe cei mai celebri pentru comportamentul lor in vacanta.

Traind in mod constant cu astfel de vecini, nu e prea greu sa ajungi rapid la limita suportabilitatii...

La care se mai adauga (si acestea nu se aplica numai pentru categoria amatoare de chefuri): lipsa manierelor, nerespectarea regulilor, gunoaiele lasate sau vandalismul locurilor turistice.

Probabil acestia ar fi turistii de care s-ar lipsi oricine cu drag.

Nu insist pe subiect, dar va recomand sa cititi acest articol (in engleza): Iceland's mass tourism problems

Update, septembrie 2018: Florenta interzice mancatul pe strazile din centrul orasului

Afisul documentarului The Venice syndrome, care trateaza problema turismului in masa in Venetia

Croazierele

Nu numai turistii care vin pe calea aerului sunt problema. Numarul turistilor adusi de croaziere pare sa fi scapat si el de sub control in multe destinatii precum Santorini (unde chiar s-a si limitat anul trecut numarul lor), Mallorca sau Dubrovnik.

Cand ajung pe uscat zilnic mii sau zeci de mii de turisti deodata, normal ca aglomeratia este la ordinea zilei.

De asemenea multi contesta valoarea acestui tip de turism pentru localnici, deoarece turistii de pe navele de croaziera tind sa cheltuie destul de putin pe uscat. Si, la urma urmei, de ce ar face-o? Au platit deja cazare si all inclusive pe nava de croaziera.

De exemplu, in Dubrovnik pasagerii au la dispozitie cateva ore pe uscat. Abia le ramane un pic de timp sa se plimbe in zona centrala si sa cumpere o inghetata.  Adesea nici nu stiu in ce tara sunt, prin urmare comentarii de genul:  "Cum adica nu acceptati euro? Peste tot in Italia se accepta euro!" sunt destul de des auzite.

O alta problema de care se plang in special venetienii este ca navele de croaziera polueaza si distrug ecosistemul si asa fragil al lagunei.


Aglomeratia si degradarea locurilor vizitate

Consecinte inevitabile ale turismului in masa sunt si aglomeratia (daca ne gandim la destinatii ca si Cinque Terre sau Santorini, cred ca nu e nevoie sa mai detaliez de ce)  si posibila degradare a locurilor vizitate (mai ales cand este vorba de ecosisteme fragile).


Daca va intereseaza subiectul si doriti sa aflati si despre alte probleme cu care se confrunta autoritatile si localnicii, dar si ce solutii incearca sa gaseasca, am strans pentru voi la finalul acestui material mai multe articole (in limba engleza) care merita parcurse.


CONCLUZIE


Trendul de ieftinire a zborurilor, inmultirea fara precedent a rutelor, raspandirea companiilor low cost, biletele de la 10€ pentru Europa sau la 1000€ pentru zboruri in jurul lumii, inmultirea hotelurilor, unitati de cazare accesibile prin platforme ca si AirBnb, au facut ca multe destinatii care acum cativa ani ne pareau inaccesibile, sa devina realitate.

Lucru la care contribui si eu din plin prin acest proiect.

Lumea calatoreste mult mai mult decat in trecut si nu numai in destinatii apropiate din Europa. Noi mergem in Asia, asiaticii vin in Europa. Chiar avem posibilitatea sa vedem locurile la care candva numai am visat!

Si eu chiar vreau sa vizitez superba Barcelona sau sa ma reintorc in Mallorca. Si vreau sa calatoresc cat mai mult si cat mai ieftin pe toate continentele.

Voi nu?

Prin urmare nu cred ca trebuie sa ne simtim vinovati pentru asta. De ce ne-am simti vinovati, daca ne comportam civilizat si cheltuim niste bani acolo, ajutand economia locala?

E cu totul altceva insa in cazul in care comportamentul nostru ca si turisti lasa de dorit.

Singurul sfat pe care as vrea sa il dau in acest caz ar fi: sa incercam sa ne comportam in locurile pe care le vizitam precum am dori sa se comporte si turistii care ne viziteaza la noi acasa (atatia, putini, cati sunt).

Si, desigur, autoritatile locale trebuie sa asculte localnicii, sa ia masuri si sa reglementeze situatia astfel incat sa contracareze efectele negative ale turismului. Nu-i vorba, incearca tot felul de strategii si solutii pentru un turism sustenabil, dar care ramane de vazut daca vor da roade sau ba.

Cert este ca, cel putin in unele cazuri, esecul autoritatilor de a gestiona in mod corespunzator turismul in masa poate duce la probleme destul de grave.

De exemplu, Venetia insulara a ramas drastic subpopulata (cu aproximativ 50.000 de locuitori la 28 de milioane (!) de turisti pe an) si este aproape sa  intre pe lista "IN PERICOL" a patrimoniului UNESCO, o categorie in mod normal rezervata pentru patrimoniul distrus in urma razboaielor si pentru siturile istorice in ruina din tarile lumii a treia.

Update, martie 2019: Venetia impune taxe de intrare pentru turistii de o zi: 3€ din 2019, 6€ din 2020. 

La cum continua trendul, vor aparea mai multe astfel de cazuri, asadar nu stiu daca problema are o solutie facila...

Nu sunt de acord cu cei care spun ca sunt ipocriti localnicii care se plang de situatie, pe principiul: "De la noi, turistii, isi castiga si ei traiul! Ar trebui sa se bucure: cu cat suntem mai multi, cu atat mai multi bani pentru ei".

Parerea mea este ca este gresit sa presupunem ca "cu cat mai multi turisti, cu atat mai bine pentru ei". Astfel sacrificam calitatea pentru cantitate si avem si noi turistii de pierdut. Cred ca in unele cazuri s-a depasit cu mult numarul de turisti benefic pentru acele destinatii. Iar pentru localnici aspectele negative au depasit de multa vreme beneficiile aduse de turism si calitatea vietii pentru ei a scazut sub un nivel acceptabil.

De asemenea, nu cred ca este vorba de reavointa fata de turisti sau ca localnicii nu mai vor turisti deloc (cel mult poate s-ar lipsi cu drag de un anumit tip de turisti).

Nici vorba, multi traiesc din asta, sunt constienti ca este vital pentru ei, nu invinovatesc turistii, ci autoritatile pentru ca nu gestioneaza in mod corespunzator situatia.

Alte tari ar vrea probabil sa aiba astfel de probleme. Turcia, de exemplu, face eforturi enorme ca sa isi recastige turistii pierduti inapoi. (Nota: aceasta comparatie nu este 100% corecta, pentru ca trebuie sa facem o diferenta intre statiuni precum cele din regiunea Antalya (anume gandite pentru turisti) si intre orase construite, cel putin initial, pentru confortul localnicilor).

Dar asta nu inseamna ca destinatiile pot suporta o crestere 'la infinit' a numarului de turisti.

Si cum lumea calatoreste din ce in ce mai mult, este normal ca undeva sa se ajunga la prea multi si sa se treaca de la turism benefic la turism nociv, atat pentru locatii, cat si pentru localnici. Caz in care trebuie luate masuri de limitare a acestuia.

In definitiv, problema este ca - la fel ca si in alte aspecte ale vietii - cateodata ce este prea mult strica.

Si, in cazul in care autoritatile nu iau masuri, daca nu vrei sa privesti cum orasul tau se transforma intr-un fel de Disneyland, singura solutie ca sa duci o viata normala si linistita, pentru tine ca si localnic, poate fi doar sa-ti faci bagajele si sa pleci de acolo.



ANALIZE



Update, 13 decembrie 2017: WTTC (World Travel and Tourism Council) au publicat prima analiza majora despre problema turismului in masa.  

Daca sunteti interesati, gasiti rezultatele raportului in format PDF la urmatoarele link-uri:


Un documentar despre problema turismului in masa in Barcelona:



BARCELONA

MALLORCA SI IBIZA


VENETIA


CINQUE TERRE

INSULA CAPRI



DUBROVNIK






SANTORINI

Santorini




AMSTERDAM


LISABONA


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bottom Ad [Post Page]



Esential

YOUTUBE: Cum sa cauti zboruri ieftine