Full width home advertisement

Save on your hotel - hotelscombined.com

Post Page Advertisement [Top]





SUMAR

Pentru o informare cat mai completa si corecta, in acest articol va propun sa consultati - pe langa site-ul MAE - si sfaturile sau alertele de calatorie oficiale (si valabile pentru toti calatorii, indiferent de tara de provenienta) date de guvernele altor tari pentru cetatenii lor.

Inainte sa alegeti urmatoarea destinatie de vacanta este important sa va informati complet in legatura cu conditiile, sfaturile si eventualele alerte de calatorie din tara sau din zona respectiva.

Informatiile esentiale pot sa includa (fara a se limita doar la acestea):

  • conditii de intrare in tara (vize, alte documente)
  • regimul de sedere
  • sistemul medical
  • riscuri pentru sanatate (cum este in acest moment riscul de transmitere al virusului Zika)
  • vaccinuri recomandate sau obligatorii
  • siguranta si criminalitate
  • amenintari teroriste
  • obiceiuri locale de care trebuie sa tineti seama
  • cum pot fi contactate autoritatile romane in caz de necesitate
  • si multe altele: reglementari vamale, regimul medicamentelor, conditii privind traficul auto, daca trebuie sa faceti dovada cazarii, a biletului de avion pentru intoarcere sau a unor resurse financiare etc, etc.

Unele din informatiile de mai sus va sunt necesare si pentru tarile pe care le tranzitati (de exemplu, poate fi nevoie de viza de tranzit sau de vaccinuri).

Sursa principala si actualizata pentru cetatenii romani este site-ul Ministerului Afacerilor Externe, sectiunea Conditii de calatorie.  

Aici ar trebui sa gasiti  toate informatiile esentiale pentru tara in care urmeaza sa calatoriti.

Pentru conditiile de calatorie adesea va este suficient. Eventual de aici veti ajunge in alte surse utile, cum ar fi site-ul unde trebuie sa aplicati pentru viza samd.

Legat insa de sfaturile si alertele de calatorie, am citit in mai multe surse de calatori care se plang ca MAE da uneori alerte mai 'panicate' decat este cazul in realitate doar ca sa fie acoperiti in situatia in care apar unele probleme.

Prin urmare, cum fiecare tara vine cu astfel de informatiieu m-am obisnuit sa citesc si sfaturile si alertele de calatorie oficiale date de alte tari pentru cetatenii lor.

Astfel reusesc sa imi fac o imagine mult mai buna despre riscurile pe care este posibil sa mi le asum.


NOTE:

  • in acest articol, pe langa site-ul MAE, va dau link-urile la site-urile oficiale cu informatii de calatorie pentru cetatenii din UK, SUA, CANADA si AUSTRALIA pentru ca limba engleza este cunoscuta de mai multe persoane. Daca voi stiti alte limbi straine sau daca va descurcati cu Google Translate puteti sa consultati site-urile oricaror tari doriti. Le gasiti usor cu Google.
  • toate link-urile o sa contina ca si exemplu Thailanda.
  • daca nu era clar deja, ma refer aici doar la consultarea sfaturilor si alertelor de calatorie, care de obicei sunt valabile indiferent de tara de provenienta a calatorului, cum ar fi cele legate de siguranta si criminalitate, amenintari teroriste sau sistemul de sanatate din destinatia in care urmeaza sa calatorim. Evident, nu ma intereseaza conditiile de intrare in tara sau pe cine trebuie sa apeleze in caz de urgenta cetatenii canadieni.

Sa presupunem ca vreau sa merg intr-o vacanta in Thailanda.
   
1. Mai intai citesc cu atentie sfaturile si eventualele alerte de calatorie de pe site-ul MAE.

2. Pe urma poate sunt curios sa vad si ce sunt sfatuiti cetatenii britanici care calatoresc in Thailanda.  Pentru ca sunt tot in limba engleza, mai arunc un ochi si la sfaturile date de guvernele SUA, Canada si Australia.

4a. Este posibil ca informatiile sa coincida in toate sursele. In acest caz riscul este clar si pot sa iau o decizie informata.

4b. Dar, in functie de relatiile dintre cele doua tari si de multi alti factori,  este la fel de posibil ca sfaturile de calatorie sa fie destul de diferite.
In acest caz recomand sa adunati mai multe informatii, cum ar fi din alte resurse online cat mai oficiale sau de incredere (putem sa verificati daca exista eventuale comunicate date chiar de guvernul tarii in care urmeaza sa calatoriti sau, de exemplu, pentru Zika puteti sa consultati si informatiile date de OMS), dar si de pe forumurile de calatorii, de la cei care au vizitat de curand destinatia.



ROMANIA:  MAE.RO/TRAVEL-CONDITIONS


Grade de precautie:

  1. Nu exista restrictii de calatorie
  2. Zone sau intervale de timp ce pot fi periculoase!
  3. Exista factori de risc - evitati deplasarile ce nu sunt necesare!
  4. Exista factori confirmati de risc - evitati calatoriile!
  5. Pericol major - parasiti imediat zona sau tara!

"Calatoreste in siguranta"- aplicaÅ£ia MAE pentru telefonul mobil 

Ministerul Afacerilor Externe pune la dispozitia cetatenilor romani care calatoresc in strainatate aplicatia pentru smartphones  "Calatoreste in siguranta".




"Calatoreste in siguranta" permite cetatenilor romani: ​

  • sa afle informatii despre tara de destinatie: conditii, recomandari si alerte de calatorie, misiuni diplomatice romanesti in tara in care calatoresc;
  •  sa poata fi alertati in cazul in care apar situatii speciale in tara in care se afla;
  •  sa poata alerta cea mai apropiata misiune a Romaniei in caz de urgenta;
  • sa afle rapid care sunt procedurile in cazul unor incidente (accident, imbolnavire, pierdere de acte etc.) sau alte informatii utile.

Pentru telefoanele Apple puteti sa downloadati aplicatia din App Store
Pentru telefoanele cu sistem de operare Android, trebuie sa instalati fisierul de pe site-ul MAE. Nu stiu de ce a fost scoasa din Google Play.
Gasiti informatii suplimentare pe site-ul MAE.


MAE




UK:  GOV.UK/FOREIGN-TRAVEL-ADVICE

Puteti sa va abonati la alertele pe email pentru tara in care urmeaza sa calatoriti si veti fi instiintati de fiecare data cand conditiile de calatorie se modifica.

GOV.UK/FOREIGN-TRAVEL-ADVICE



CANADA:  TRAVEL.GC.CA


Grade de precautie:

  1. Exercise normal security precautions
  2. Exercise a high degree of caution
  3. Avoid non-essential travel
  4. Avoid all travel

TRAVEL.GC.CA



SUA:  TRAVEL.STATE.GOV


Grade de precautie:

  1. Exercise normal precautions
  2. Exercise increase caution
  3. Reconsider travel
  4. Do not travel 

Puteti sa va abonati la alertele pe email pentru tara in care urmeaza sa calatoriti si veti fi instiintati de fiecare data cand conditiile de calatorie se modifica.

TRAVEL.STATE.GOV



AUSTRALIA: SMARTRAVELLER.GOV.AU


Am observat urmatoarele grade de precautie:

  1. Exercise normal safety precautions
  2. Exercise a high degree of caution
  3. Do no travel
Puteti sa va abonati la alertele pe email pentru tara in care urmeaza sa calatoriti si veti fi instiintati de fiecare data cand conditiile de calatorie se modifica.


SMARTRAVELLER.GOV.AU




Recomand sa cititi si:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bottom Ad [Post Page]



Esential

YOUTUBE: Cum sa cauti zboruri ieftine